Μια μαγευτική ιστορία ενηλικίωσης στο Athens Open Air Film Festival

«Η Ζαζί στο Μετρό», μία από τις πλέον ιδιαίτερες ταινίες στην ούτως ή άλλως περιπετειώδη φιλμογραφία του Λουί Μαλ, είναι η επόμενη προβολή του καλοκαιρινού Φεστιβάλ της Αθήνας, στον ειδυλλιακό κήπο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών.

Ανήμερα της εθνικής εορτής των Γάλλων, στις 14 Ιουλίου, το 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας τιμά και φέτος την περίσταση, με την προβολή στον ειδυλλιακό κήπο του Νομισματικού Μουσείου ενός φιλμ που κατάφερε με ευκολία να ξεχωρίσει από την επαναστατική και άκρως οργασμική γαλλική κινηματογραφία των 60s.

Πότε: Κυριακή 14 Ιουλίου, στις 22:30
Πού: Κήπος Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, Πανεπιστημίου 12 (δείτε το σχετικό χάρτη παρακάτω)
Είσοδος ελεύθερη

Η δεκάχρονη Ζαζί πηγαίνει στο Παρίσι για να περάσει ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι του εκκεντρικού θείου της, προκειμένου η μητέρα της να βρει χρόνο για τον εραστή της. Μόνο που η ατίθαση πιτσιρίκα δεν έχει σκοπό να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Καθώς ξεφεύγει από την επιτήρηση του θείου Γκαμπριέλ, περιπλανιέται σε ένα θεότρελο Παρίσι γεμάτο παραδοξότητες, έχοντας ως μοναδική επιθυμία να μπει στο μετρό. Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι το κρατούν κλειστό είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια.

Μία από τις πλέον ιδιαίτερες ταινίες στην ούτως ή άλλως περιπετειώδη φιλμογραφία του Λουί Μαλ, «Η Ζαζί στο Μετρό» («Zazie dans le Métro», 1960) πατά στο ομώνυμο και εξαιρετικά δημοφιλές μυθιστόρημα του Ρεϊμόν Κενό. Αποτολμώντας αρκετές παρεμβάσεις σε ένα πρωτότυπο υλικό που οι περισσότεροι έσπευσαν να προεξοφλήσουν την αδυναμία μεταφοράς του στη μεγάλη οθόνη, ο Μαλ ζωντανεύει στο πανί μια μαγευτική ιστορία ενηλικίωσης, «υποχρεώνοντας» έναν από τους πρωτεργάτες της Νουβέλ Βαγκ, τον Φρανσουά Τριφό, να του εκφράσει γραπτώς τον ενθουσιασμό του.


zazie dans le metro - trailer από NyxtesPremieras

Πρωτότυπος τίτλος: Zazie Dans le Metro
Σκηνοθεσία: Λουί Μαλ
Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Ντεμονζό, Φιλίπ Νουαρέ, Ιμπέρ Ντεσάν, Κάρλα Μαρλιέ
Διάρκεια: 89'
Έτος: 1960

---

Το 3ο Athens Open Air Film Festival - Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και το Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ-cinemagazine.gr, με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).