aoaff

Η Νύχτα του Κυνηγού (The Night of the Hunter)

Πότε: Σάββατο 20 Ιουλίου | 21.30 
Πού: Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, Μοναστηρίου 137 | Είσοδος ελεύθερη

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ | ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΤΡΟΜΟΥ
Προβολή με ολοκαίνουργια κόπια σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση.

Σκηνοθεσία: Τσαρλς Λότον
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Μίτσαμ, Λίλιαν Γκις, Σέλεϊ Γουίντερς, Μπίλι Τσάπιν
Διάρκεια: 92’
Έτος Παραγωγής: 1955

Μία από τις πιο μαγευτικές και άγρια όμορφες δημιουργίες που έγιναν ποτέ, η «Νύχτα του Κυνηγού» είναι και η μοναδική ταινία που φέρει την σκηνοθετική υπογραφή ενός σπουδαίου ηθοποιού ο οποίος αποκαρδιώθηκε από την παγερή αδιαφορία που της επιφύλαξαν το κοινό και η κριτική της εποχής και έκτοτε δεν έπιασε ποτέ ξανά κάμερα στα χέρια του. Μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ντέιβις Γκραμπ, σε σενάριο γραμμένο από τον εξαίρετο συγγραφέα και κριτικό κινηματογράφου Τζέιμς Έιτζι και τον ίδιο τον Λότον, το φιλμ αφηγείται έναν παράδοξο εφιάλτη βιβλικών προεκτάσεων: Σε μία αμερικανική κωμόπολη, την εποχή του Μεγάλου Κραχ, ένας πάστορας ξεμυαλίζει με τα όμορφα κηρύγματά του μια μοναχική μητέρα και χήρα, κρύβοντας επιμελώς τις δολοφονικές του προθέσεις προτού εξαπολύσει ένα μέχρις εσχάτων κυνηγητό στα δυο μικρά της παιδιά. 

Χρησιμοποιώντας ως βάση την αρχετυπική σύγκρουση μεταξύ καλού και κακού, η «Νύχτα του Κυνηγού» δεν την ανατρέπει αλλά της δίνει μυθικές διαστάσεις και μια αχρονικότητα που κάνει την ιστορία να μοιάζει σαν να προήλθε από κάποιο πολύ μακρινό παρελθόν. Ο ψυχωτικός πάστορας, η πλανεμένη γυναίκα, τα αθώα παιδιά που θα αναγκαστούν να μεγαλώσουν πρόωρα, η ηλικιωμένη προστάτιδα θαρρείς όλων των αδύναμων αυτής της γης, όλοι τους κατοικούν σε έναν κόσμο πυκνών σκιών, μεταμφιεσμένων δαιμόνων και κρυμμένων αγγέλων ο οποίος μοιάζει να ξεπήδησε από τις σελίδες κάποιου γοτθικού παραμυθιού. 

Διόλου συμπτωματικά, ο Λότον θα καταφύγει σε μια αποστομωτική εξπρεσιονιστική αισθητική η οποία βυθίζει προοδευτικά ήρωες και θεατές σε ένα μυσταγωγικό βραδινό σύμπαν, του οποίου μέγας αλχημιστής δεν είναι άλλος από τον Στάνλεϊ Κορτέζ, ένας από τους κορυφαίους διευθυντές φωτογραφίας που εδώ συλλαμβάνει μερικές από τις πιο εκθαμβωτικές και στοιχειωμένες εικόνες που έχουμε δει ποτέ. Από τη διαβολικά σαγηνευτική φιγούρα του Ρόμπερτ Μίτσαμ και τις λέξεις LOVE και HATE που περιφέρει γραμμένες στα δάχτυλα των χεριών του μέχρι το απόκοσμο θέαμα μιας γυναίκας που κείτεται νεκρή σε κάποιον βυθό, τα φαντασματικά σκηνικά που γλιστρούν όλο και πιο μακριά από τον ρεαλισμό, τους έναστρους ουρανούς που φαίνεται να κρύβουν τόσα μυστήρια μέσα τους ή την ποιητική (στα όρια του συγκλονισμού) κατάβαση των παιδιών στο ποτάμι, υπό το άγρυπνο βλέμμα των πλασμάτων της νύχτας, καθεμιά από τις σκηνές αυτές προκαλεί απερίγραπτες συγκινήσεις και ανατριχίλες, ενώνοντάς μας με υποσυνείδητους φόβους, παιδικά άγχη και σκοτεινά όνειρα που παραμένουν βαθιά ριζωμένα μέσα μας. Ένα αριστούργημα δίχως όμοιό του στο σινεμά. Λουκάς Κατσίκας

Προτείνεται οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους εντομοαπωθητικό, ψάθα ή κάποιο ύφασμα για το έδαφος.



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2024-06-11 17:15:45

    Διαβάστε επίσης

    High Fidelity

    High Fidelity

    Πότε: Δευτέρα 17 Ιουνίου | 21.30 Πού: Προαύλιος χώρος Ζαππείου Μεγάρου | Είσοδος ελεύθερη

    48 Ώρες (48 Hrs.)

    48 Ώρες (48 Hrs.)

    Πότε: Τετάρτη 19 Ιουνίου | 21.30 Πού: Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου (στη συμβολή με Παρθενώνος) | Είσοδος ελεύθερη

    Το Έμβασμα (Mandabi)

    Το Έμβασμα (Mandabi)

    Πότε: Τετάρτη 3 Ιουλίου | 21.30 Πού: Κήποι της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, Διδότου 6 | Είσοδος ελεύθερη

    Zodiac: The Director's Cut

    Zodiac: The Director's Cut

    Πότε: Παρασκευή 5 Ιουλίου | 21.30 Πού: Άλσος Πετραλώνων, Αθήνα (εντός γηπέδου μπάσκετ) | Είσοδος ελεύθερη

    Υπόθεση Καρλίτο (Carlito's Way)

    Υπόθεση Καρλίτο (Carlito's Way)

    Πότε: Δευτέρα 8 Ιουλίου | 21.30 Πού: Πάρκο Δρακοπούλου | Είσοδος ελεύθερη

    Η Παλιοπαρέα (Vincent, François, Paul et les autres)

    Η Παλιοπαρέα (Vincent, François, Paul et les autres)

    Πότε: Τετάρτη 10 Ιουλίου | 21.30 Πού: Κήποι της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, Διδότου 6 | Είσοδος ελεύθερη