aoaff

14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Το «Έμβασμα» του Ουσμάν Σεμπέν στους Κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής

Το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος προβάλλoυν την Τετάρτη 3 Ιουλίου στους Κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών το διαμάντι του αφρικανικού σινεμά «To Έμβασμα» σε σκηνοθεσία Ουσμάν Σεμπέν.

O Μάρτιν Σκορσέζε είχε δηλώσει πως η σχέση του με το αφρικανικό σινεμά ξεκίνησε στο «Mandabi». Που ίσως να μην είναι η κορυφαία ταινία του Σεμπέν (ίσως πάλι και να 'ναι), αποτελεί πάντως το ιδανικό σημείο για «αποβιβαστεί» κανείς σε μια τεράστια όσο και συναρπαστική κινηματογραφική ήπειρο, η οποία παρά τις ρετροσπεκτίβες και τις επανεκδόσεις παραμένει αθέατη στο ευρύ κοινό. Ο σκηνοθέτης αφηγείται εδώ την ιστορία ενός άνεργου μεσήλικα που λαμβάνει μια ταχυδρομική επιταγή σημαντικής αξίας από έναν ανιψιό του στο Παρίσι. Αυτή είναι η αρχή σε μια (μικρο)αστική Οδύσσεια, με συμπληγάδες τη γραφειοκρατία και τα κόμπλεξ μιας άγουρης μεταποικιοκρατικής κοινωνίας.

Διασκευάζοντας το ομότιτλο μυθιστόρημά του, ο Σεμπέν έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τους συντηρητικούς θεσμούς. Παράλληλα εκδηλώνει το επαναστατικό του ανάθεμα βάζοντας τους ήρωες του να μιλούν στην ουολόφ (αντί της επίσημης γαλλικής) κι αλιεύοντας ανθρώπινες αξίες όσο επιτίθεται στο status quo. Σκηνοθετεί με ακρίβεια, λιτότητα και ζηλευτή αποτελεσματικότητα μια τραγικωμωδία που συλλαμβάνει στο απόλυτο το πολύχρωμο χάος ενός ταξικού καθαρτηρίου, διαβρωμένου από την έννοια του χρήματος.

Το «Mandabi» στέκει μέχρι και σήμερα σαν ένα πανέμορφο μέσα στην απλότητά του φιλμ. Εξακολουθεί όμως να μοιάζει και σαν προειδοποίηση κρυμμένη στα ηθικά διδάγματα ενός ρεαλιστικού παραμυθιού. Θοδωρής Καραμανώλης 

Προβολή σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Πότε: Τετάρτη 3 Ιουλίου | 21.30 
Πού: Κήποι της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, Διδότου 6 | Είσοδος ελεύθερη

Σκηνοθεσία: Ουσμάν Σεμπέν | Πρωταγωνιστούν: Μακουρεντιά Γκέιγ, Γιουνούς Ν' Ντιάγ, Ισέου Νιάνγκ |Διάρκεια: 92’ | Έτος Παραγωγής: 1968

Το ωρολόγιο πρόγραμμα του 14ου Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ σε pdf αρχείο ΕΔΩ.

Κλασικές και πολυαγαπημένες ταινίες σε ολοκαίνουργιες και ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες, κινηματογραφικές ολονυκτίες κάτω από την πανσέληνο, μαραθώνιος θρυλικών ταινιών τρόμου σε ένα από τα πιο δροσερά πάρκα της Αθήνας, αξέχαστες προβολές σε μερικά από τα πιο απροσδόκητα και εντυπωσιακά σημεία της πόλης. Αυτά και πολλά ακόμη επιφυλάσσει το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ, η αγαπημένη φεστιβαλική συνήθεια του καλοκαιριού η οποία επιστρέφει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο με πλούσιο πρόγραμμα, προβολές σε αγαπημένες, αλλά και νέες τοποθεσίες και κυρίως με σπουδαίο σινεμά.

Για διαρκή ενημέρωση, νέες ανακοινώσεις και περισσότερες πληροφορίες συντονιστείτε στα site του cinemagazine.grτου aiff.gr και του aoaff.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFFInstagram Cinemagazine,  Instagram AIFFTwitter.



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2024-07-01 13:00:06

    Διαβάστε επίσης

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: O Χαμένος Παράδεισος του «Καρλίτο» τη Δευτέρα στο Πάρκο Δρακοπούλου

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: O Χαμένος Παράδεισος του «Καρλίτο» τη Δευτέρα στο Πάρκο Δρακοπούλου

    Το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ προβάλλει τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στο Πάρκο Δρακοπούλου την 'Υπόθεση Καρλίτο' του Μπράιαν Ντε Πάλμα, ίσως την κορυφαία στιγμή του Αμερικανού σκηνοθέτη.

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Ένα «Έμβασμα» στους Κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Ένα «Έμβασμα» στους Κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής

    Στην κατάμεστη και ειδυλλιακή Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, ξεκίνησαν την Τετάρτη, 3 Ιουλίου, οι υπέροχες προβολές του 14ου Athens Open Air FIlm Festival powered by ΔΕΗ σε συνεργασία με το αγαπημένο Festival Plein Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: ΑΝΑΒΟΛΗ προβολής της ταινίας «Τσάι στη Σαχάρα» στο Τρένο στο Ρουφ

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: ΑΝΑΒΟΛΗ προβολής της ταινίας «Τσάι στη Σαχάρα» στο Τρένο στο Ρουφ

    Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των ισχυρών ανέμων που προβλέπονται για το Σάββατο 29 Ιουνίου, η προβολή της ταινίας ΤΣΑΙ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ στο τρένο στο Ρουφ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ. Μείνετε συντονισμέν@ για τη ΝΕΑ ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα!

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: «48 Ώρες» κάτω από την Ακρόπολη!

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: «48 Ώρες» κάτω από την Ακρόπολη!

    Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δεύτερη προβολή του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με τις 48 ΩΡΕΣ του Γουόλτερ Χιλ.

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Έντι Μέρφι και Νικ Νόλτε σας περιμένουν για «48 Ώρες» κάτω από την Ακρόπολη

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Έντι Μέρφι και Νικ Νόλτε σας περιμένουν για «48 Ώρες» κάτω από την Ακρόπολη

    Το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ προβάλλει απόψε τις '48 Ώρες' του Γουόλτερ Χιλ με τους Έντι Μέρφι, Νικ Νόλτε στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (στη συμβολή με Παρθενώνος). Είσοδος ελεύθερη.