aoaff

Το 14ο AOAFF powered by ΔΕΗ σας αποχαιρετά με Ρόμι Σνάιντερ κι ένα «Παλιό Τουφέκι»

Μετά από ένα συναρπαστικό, κινηματογραφικό τρίμηνο, το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ ολοκληρώνει το φετινό κύκλο προβολών του με Ρόμι Σνάιντερ, Φιλίπ Νουαρέ και το «Παλιό Τουφέκι» του Ρομπέρ Ενρικό. Σας περιμένουμε την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή για να πούμε à bientôt! Είσοδος ελεύθερη.

Προβολή σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Το 1975 o βραβευμένος με Όσκαρ Ρομπέρ Ενρικό επιστρέφει σε ένα απ' τα μαρτυροχώρια της Γαλλίας για να αφηγηθεί μια αρχετυπική ιστορία εκδίκησης. Πρωταγωνιστής του ο Φιλίπ Νουαρέ, που υποδύεται έναν φαινομενικά φιλήσυχο χειρουργό στη δύση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Έναν άντρα που στο άκουσμα της ύστατης γερμανικής βαρβαρότητας θα σηκώσει το παλιό του τουφέκι για να έρθει μόνος του αντιμέτωπος με έναν λόχο των Ναζί.

Σκηνοθετημένο πάνω σε μια εμμονική διερεύνηση μιας ακραίας ψυχολογικής συνθήκης, το «Παλιό Τουφέκι» αρθρώνει το δικό του «οφθαλμός αντί οφθαλμού» απέναντι σε μνήμες που 30 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου δεν έλεγαν να σβήσουν. Το αποτέλεσμα είναι ένα από τα πιο μυστήρια φιλμ που γέννησε ο γαλλικός κινηματογράφος για τη γερμανική κατοχή. Μια αιματοβαμμένη μπαλάντα που κλιμακώνεται σε ένα κάστρο. Ένα μνημείο δηλαδή, εν προκειμένω μιας θηριωδίας, που εξωτερικεύει όλα όσα σύμφωνα με το κοινό θυμικό έμεναν κρυφά στους σκοτεινούς διαδρόμους και τις κατακόμβες της ιστορίας.

Η ταινία αποτελεί αδιαμφισβήτητα προϊόν της εποχής της. Αυτής που μπορούσε να χωρέσει στις ίδιες μπομπίνες μια μελοδραματική σπουδή χαρακτήρα με την υπερφίαλη δράση, τον ακραιφνή μοραλισμό με τις εκρήξεις βίας. Της ίδιας που γέννησε τον «Εκτελεστή της Νύχτας» και τομ «Βρώμικο Χάρι». Μιας εποχής τέλος, που επιβράβευε ταινίες σαν το «Παλιό Τουφέκι» με το Σεζάρ του 1976, το πρώτο Σεζάρ καλύτερης ταινίας που δόθηκε ποτέ, εξασφαλίζοντάς του έτσι μια θέση στην αιωνιότητα. Θοδωρής Καραμανώλης

Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Ενρικό | Πρωταγωνιστούν: Φιλίπ Νουαρέ, Ρόμι Σνάιντερ, Ζαν Μπουίς | Διάρκεια: 103’ | Έτος Παραγωγής: 1975

Πότε: Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου | 21.00 
Πού: Κήποι της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, Διδότου 6 | Είσοδος ελεύθερη

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων. Διανομή δελτίων 1 ώρα πριν από κάθε προβολή.



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2024-09-02 16:57:24

    Διαβάστε επίσης

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Ένας φεστιβαλικός αποχαιρετισμός με ένα «Παλιό Τουφέκι»

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Ένας φεστιβαλικός αποχαιρετισμός με ένα «Παλιό Τουφέκι»

    Για άλλη μια χρονιά, πιστοί στην αγαστή μας συνεργασία με το Festival Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, το 14o Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ ολοκλήρωσε χθες το βράδυ τις προβολές του με 'Το Παλιό Τουφέκι' (Le Vieux Fusil) του Ρομπέρ Ενρικό.

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Η «Ιστορία της Αντέλ Ουγκώ» στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Η «Ιστορία της Αντέλ Ουγκώ» στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

    Την Τετάρτη 28 Αυγούστου, οι Κήποι της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών υποδέχθηκαν την προτελευταία προβολή του 14ου Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕH για φέτος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

    Το 14ο AOAFF powered by ΔΕΗ αφηγείται την «Ιστορία της Αντέλ Ουγκό» με την Ιζαμπέλ Ατζανί

    Το 14ο AOAFF powered by ΔΕΗ αφηγείται την «Ιστορία της Αντέλ Ουγκό» με την Ιζαμπέλ Ατζανί

    Ιζαμπέλ Ατζανί και Φρανσουά Τριφό ιχνηλατούν τα σκοτεινά μονοπάτια του πάθους σε μία κορυφαία σύμπραξη. Το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ σας καλεί την Τετάρτη 28 Αυγούστου στους Κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής για να σας 'διηγηθεί' την 'Ιστορία της Αντέλ Ουγκώ'. Είσοδος ελεύθερη.

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Ένας αξέχαστος αποχαιρετισμός στη Τζίνα Ρόουλαντς

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Ένας αξέχαστος αποχαιρετισμός στη Τζίνα Ρόουλαντς

    Με φόντο την ολόφωτη Αθήνα και τον μεγαλειώδη νυχτερινό ουρανό, το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ αποχαιρέτησε την σπουδαία Τζίνα Ρόουλαντς.

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Τιμητική προβολή της θρυλικής «Γκλόρια» με την Τζίνα Ρόουλαντς στην ταράτσα του ΕΜΣΤ

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Τιμητική προβολή της θρυλικής «Γκλόρια» με την Τζίνα Ρόουλαντς στην ταράτσα του ΕΜΣΤ

    Προς τιμή της υπέρτατης Τζίνα Ρόουλαντς το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ διοργανώνει στις 22 Αυγούστου, στην ταράτσα του ΕΜΣΤ, μια προβολή της 'Γκλόρια' του Τζον Κασαβέτη. Είσοδος ελεύθερη.