aoaff

Το 14ο AOAFF Powered by ΔΕΗ σας καλεί το Σάββατο 20 Ιουλίου σε μια ολονυχτία κλασικού τρόμου που θα σας μείνει αξέχαστη

Εξοπλιστείτε με ψάθες, στρωσίδια, καρέκλες θαλάσσης και ελάτε να νικήσουμε κινηματογραφικά τον καύσωνα! Το 14ο Athens Open Air Film Festival Powered by ΔΕΗ σας προσκαλεί το βράδυ του Σαββάτου 20 Ιουλίου να ξενυχτήσουμε στο (ανακουφιστικά) δροσερό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. να ξαπλώσουμε στα γρασίδια, να μας φωτίζει όλο το βράδυ η πανσέληνος, να μας κεράσει απολαυστικές μπύρες η Fischer και να απολαύσουμε σε αποκατεστημένες κόπιες τρία κλασικά αριστουργήματα ατμόσφαιρας και τρόμου. Είσοδος ελεύθερη!

Συνεχίζοντας μια ιδιαίτερα δημοφιλή παράδοση, που θέλει να μαζευόμαστε κάθε Ιούλιο στο πανέμορφο και καταπράσινο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και να παρακολουθούμε μαζί κινηματογραφικούς μαραθώνιους αγαπημένων ταινιών (πρόπερσι είδαμε την τριλογία του «Πριν το Ξημέρωμα», πέρσι το «Moulin Rouge» και το «Romeo+Juliet»), αραχτοί στα γρασίδια, το 14ο Athens Open Air Film Festival Powered by ΔΕΗ σας καλεί αύριο βράδυ στο πιο ωραίο ξενύχτι του καλοκαιριού.

Ο μαραθώνιος θα ξεκινήσει στις 21:30 με την 4Κ προβολή μιας από τις δέκα-είκοσι καλύτερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά: της ΝΥΧΤΑΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ, αυτού του αξεπέραστου γοτθικού ποιήματος με τον αλησμόνητο «κακό» Ρόμπερτ Μίτσαμ και τον Τσαρλς Λότον να σκηνοθετεί την πρώτη και τελευταία δημιουργία της καριέρας του, στοιχειώνοντας για πάντα τη μεγάλη οθόνη.

Στις 23:30 θα ακολουθήσει η κορυφαία ταινία τρόμου όλων των εποχών, όπως την ψήφισε πριν κάμποσα χρόνια το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ, αλλά και ένα φιλμ που σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και best of λίστες αξιοσέβαστων κινηματογραφικών εντύπων σε όλο τον κόσμο τοποθέτησαν ανάμεσα στις δέκα σπουδαιότερες δημιουργίες του είδους όλων των εποχών: το κατανυκτικό THE INNOCENTS του Τζακ Κλέιτον, σε σενάριο του Τρούμαν Καπότε. 

Στη 01:30 θα προβληθεί το θρυλικό, σκηνοθετικό one hit wonder του Χερκ Χάρβεϊ, ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ, μια από τις πιο επιδραστικές (και επίσης τοποθετημένες στις καλύτερες όλων των εποχών) ταινίες τρόμου, ξεκάθαρη επιρροή για το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς και με ένα ανατρεπτικό φινάλε που αρκετά χρόνια μετά έδωσε την ιδέα (μην πούμε ότι κλάπηκε!) για μια από τις πιο πετυχημένες εισπρακτικά δημιουργίες του είδους.

Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για κάθε ταινία. Επίσης συμβουλευτείτε τον χάρτη στο τέλος του άρθρου για το ακριβές σημείο της προβολής!

Η Νύχτα του Κυνηγού (The Night of the Hunter)
Πότε:
 Σάββατο 20 Ιουλίου | 21.30 
Πού: Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, Μοναστηρίου 137 | Είσοδος ελεύθερη

Μία από τις πιο μαγευτικές και άγρια όμορφες δημιουργίες που έγιναν ποτέ, η «Νύχτα του Κυνηγού» είναι και η μοναδική ταινία που φέρει την σκηνοθετική υπογραφή ενός σπουδαίου ηθοποιού ο οποίος αποκαρδιώθηκε από την παγερή αδιαφορία που της επιφύλαξαν το κοινό και η κριτική της εποχής και έκτοτε δεν έπιασε ποτέ ξανά κάμερα στα χέρια του. Μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ντέιβις Γκραμπ, σε σενάριο γραμμένο από τον εξαίρετο συγγραφέα και κριτικό κινηματογράφου Τζέιμς Έιτζι και τον ίδιο τον Λότον, το φιλμ αφηγείται έναν παράδοξο εφιάλτη βιβλικών προεκτάσεων: Σε μία αμερικανική κωμόπολη, την εποχή του Μεγάλου Κραχ, ένας πάστορας ξεμυαλίζει με τα όμορφα κηρύγματά του μια μοναχική μητέρα και χήρα, κρύβοντας επιμελώς τις δολοφονικές του προθέσεις προτού εξαπολύσει ένα μέχρις εσχάτων κυνηγητό στα δυο μικρά της παιδιά. 

Χρησιμοποιώντας ως βάση την αρχετυπική σύγκρουση μεταξύ καλού και κακού, η «Νύχτα του Κυνηγού» δεν την ανατρέπει αλλά της δίνει μυθικές διαστάσεις και μια αχρονικότητα που κάνει την ιστορία να μοιάζει σαν να προήλθε από κάποιο πολύ μακρινό παρελθόν. Ο ψυχωτικός πάστορας, η πλανεμένη γυναίκα, τα αθώα παιδιά που θα αναγκαστούν να μεγαλώσουν πρόωρα, η ηλικιωμένη προστάτιδα θαρρείς όλων των αδύναμων αυτής της γης, όλοι τους κατοικούν σε έναν κόσμο πυκνών σκιών, μεταμφιεσμένων δαιμόνων και κρυμμένων αγγέλων ο οποίος μοιάζει να ξεπήδησε από τις σελίδες κάποιου γοτθικού παραμυθιού. 

Διόλου συμπτωματικά, ο Λότον θα καταφύγει σε μια αποστομωτική εξπρεσιονιστική αισθητική η οποία βυθίζει προοδευτικά ήρωες και θεατές σε ένα μυσταγωγικό βραδινό σύμπαν, του οποίου μέγας αλχημιστής δεν είναι άλλος από τον Στάνλεϊ Κορτέζ, ένας από τους κορυφαίους διευθυντές φωτογραφίας που εδώ συλλαμβάνει μερικές από τις πιο εκθαμβωτικές και στοιχειωμένες εικόνες που έχουμε δει ποτέ. Από τη διαβολικά σαγηνευτική φιγούρα του Ρόμπερτ Μίτσαμ και τις λέξεις LOVE και HATE που περιφέρει γραμμένες στα δάχτυλα των χεριών του μέχρι το απόκοσμο θέαμα μιας γυναίκας που κείτεται νεκρή σε κάποιον βυθό, τα φαντασματικά σκηνικά που γλιστρούν όλο και πιο μακριά από τον ρεαλισμό, τους έναστρους ουρανούς που φαίνεται να κρύβουν τόσα μυστήρια μέσα τους ή την ποιητική (στα όρια του συγκλονισμού) κατάβαση των παιδιών στο ποτάμι, υπό το άγρυπνο βλέμμα των πλασμάτων της νύχτας, καθεμιά από τις σκηνές αυτές προκαλεί απερίγραπτες συγκινήσεις και ανατριχίλες, ενώνοντάς μας με υποσυνείδητους φόβους, παιδικά άγχη και σκοτεινά όνειρα που παραμένουν βαθιά ριζωμένα μέσα μας. Ένα αριστούργημα δίχως όμοιό του στο σινεμά. Λουκάς Κατσίκας

Προβολή με ολοκαίνουργια κόπια σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση.

Σκηνοθεσία: Τσαρλς Λότον | Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Μίτσαμ, Λίλιαν Γκις, Σέλεϊ Γουίντερς, Μπίλι Τσάπιν | Διάρκεια: 92’ | Έτος Παραγωγής: 1955

Μια Μορφή στο Παράθυρο (The Innocents)
Πότε: 
Σάββατο 20 Ιουλίου | 23.15 
Πού: Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, Μοναστηρίου 137 | Είσοδος ελεύθερη

Η εύθραυστη ψυχολογικά γκουβερνάντα των μέσων του 19ου αιώνα που πιστεύει ότι τα δυο μικρά παιδιά που ανέλαβε να φροντίσει έχουν στοιχειωθεί από τα φαντάσματα δυο διεφθαρμένων ενηλίκων. Το επιβλητικό βικτοριανό χτίσμα με την ήσυχη λίμνη και τα πολλά παράθυρα που κοιτάζουν την νύχτα προς τις όχθες. Η ομίχλη και ο άνεμος που συνθέτουν κάθε βράδυ το πιο ανατριχιαστικό τραγούδι. Ο άντρας με τα σατανικά μάτια που σε αντικρίζει από ψηλά. Η θλιμμένη, μαυροντυμένη σιλουέτα μιας γυναίκας μέσα στην βροχή. Ένα απόκοσμο πρόσωπο στο παράθυρο, μέσα από το σκοτάδι. Μια παλιά αινιγματική φωτογραφία καταχωνιασμένη σε ένα μικρό μουσικό κουτί στη σοφίτα. Ένα ανατριχιαστικό νανούρισμα. Φωνές σε άδεια δωμάτια. Πνιχτά γέλια και αναστεναγμοί έξω από την πόρτα. Πνεύματα που δεν λένε να βρουν τον δρόμο τους προς τον κόσμο των νεκρών. Η φλόγα ενός κεριού που ξαφνικά σβήνει. Και μια παιδική φωνή που κρύβει μέσα της τα πάντα και τίποτα: «Ήταν μόνο ο άνεμος, αγαπητή μου», ψιθυρίζει στην τρομαγμένη του γκουβερνάντα. «Αυτός έσβησε το κερί…».

Μερικές ταινίες δεν περιγράφονται με λόγια. Μπορείς μόνο να ανατρέξεις στις εικόνες τους, στις ατμόσφαιρές τους, στα ανοιχτά μυστήριά τους. Διασκευάζοντας εκπληκτικά το «Στρίψιμο της Βίδας» του Χένρι Τζέιμς, από ένα έξοχο σενάριο του Τρούμαν Καπότε, το αριστούργημα του Τζακ Κλέιτον είναι μια τέτοια περίπτωση ταινίας. Μια ιστορία φαντασμάτων που στοιχειώνει πρωτίστως το κοινό της. Όσο ανεπανόρθωτα στοίχειωσε την ηρωίδα της. Καλύτερη ταινία τρόμου όλων των εποχών σύμφωνα με ψηφοφορία του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, με μονίμως κρατημένη υψηλή θέση στις σημαντικότερες λίστες με τις κορυφαίες δημιουργίες του είδους και αγαπημένο φιλμ πολλών σημαντικών σκηνοθετών. Λουκάς Κατσίκας

Προβολή της ταινίας σε ολοκαίνουργια ψηφιακή αποκατάσταση.

Σκηνοθεσία: Τζακ Κλέιτον | Πρωταγωνιστούν: Ντέμπορα Κερ, Πάμελα Φράνκλιν, Μάρτιν Στίβενς | Διάρκεια: 99’ | Έτος Παραγωγής: 1961

Το Καρναβάλι των Ψυχών (Carnival of Souls)
Πότε:
 Σάββατο 20 Ιουλίου | 01.00 
Πού: Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, Μοναστηρίου 137 | Είσοδος ελεύθερη

Ένα από τα διασημότερα και πιο αλησμόνητα one hit wonders του σινεμά, αυτό το μυστηριώδες b movie εμφανίστηκε σαν μετεωρίτης σχεδόν από το πουθενά, γυρίστηκε για μόλις 33 χιλιάδες δολάρια και αποτέλεσε προσωπικό όραμα και μοναδική ταινία ενός ερασιτέχνη κινηματογραφιστή ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το εμπνεύστηκε από τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και τον Ζαν Κοκτό. 

Στην εποχή του, το «Καρναβάλι των Ψυχών» στριμώχτηκε στα double feature προγράμματα κάμποσων drive in κινηματογράφων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίστηκε εξαρχής ως φτηνιάρικη ταινία τρόμου της σειράς και εξαφανίστηκε με τον ίδιο αθόρυβο τρόπο που είχε εμφανιστεί, χωρίς να γίνει αντιληπτή η μοναδικότητά του. Μερικά χρόνια αργότερα, η ταινία αποθεώνεται από μεγάλη μερίδα θεατών που την ανακαλύπτουν αργά το βράδυ στην τηλεόραση ή από κάποια προβολή της σε μεταμεσονύκτιο κύκλωμα αιθουσών. Κι εκεί είναι που αναγνωρίζεται το ονειρικό και μακάβριο κομψοτέχνημα του Χαρκ Χάρβεϊ, ένας ατμοσφαιρικός και αλλόκοτος πρόγονος στους κινηματογραφικούς εφιάλτες του Ντέιβιντ Λιντς και σε ολόκληρο το σύγχρονο σινεμά τρόμου, με μια από τις πιο αξέχαστες κατακλείδες που είδαμε ποτέ. 

Ο Χάρβεϊ είναι και η αποτρόπαια φιγούρα που βλέπουμε στην ταινία να τρομοκρατεί την ηρωίδα-μια νεαρή οργανίστρια που επιβιώνει ως εκ θαύματος από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα για να συναντήσει πολύ σύντομα το σκοτεινό πεπρωμένο της σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Αντλώντας από μια καθ' όλα υποβλητική ατμόσφαιρα, την εξπρεσιονιστική φωτογραφία και ένα απόκοσμο όργανο στο soundtrack, ο Χάρβεϊ οδηγεί το κοινό του σαν υπνοβάτες σε ένα ανεπανάληπτο φινάλε το οποίο δεν έρχεται ακριβώς ως έκπληξη ή τέχνασμα αλλά ως μια ελεγειακή έκρηξη που απογειώνει αυτό το στοιχειωμένο φιλμ κατευθείαν στη σφαίρα της γνήσιας ποίησης. Λουκάς Κατσίκας

Προβολή με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

Σκηνοθεσία: Χερκ Χάρβεϊ | Πρωταγωνιστούν: Κάντας Χίλιγκος, Φράνσις Φάιστ, Χερκ Χάρβεϊ | Διάρκεια: 78’ | Έτος Παραγωγής: 1962

Ο χώρος προβολής των ταινιών στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2024-07-19 09:32:05

    Διαβάστε επίσης

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Ένας φεστιβαλικός αποχαιρετισμός με ένα «Παλιό Τουφέκι»

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Ένας φεστιβαλικός αποχαιρετισμός με ένα «Παλιό Τουφέκι»

    Για άλλη μια χρονιά, πιστοί στην αγαστή μας συνεργασία με το Festival Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, το 14o Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ ολοκλήρωσε χθες το βράδυ τις προβολές του με 'Το Παλιό Τουφέκι' (Le Vieux Fusil) του Ρομπέρ Ενρικό.

    Το 14ο AOAFF powered by ΔΕΗ σας αποχαιρετά με Ρόμι Σνάιντερ κι ένα «Παλιό Τουφέκι»

    Το 14ο AOAFF powered by ΔΕΗ σας αποχαιρετά με Ρόμι Σνάιντερ κι ένα «Παλιό Τουφέκι»

    Μετά από ένα συναρπαστικό, κινηματογραφικό τρίμηνο, το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ ολοκληρώνει το φετινό κύκλο προβολών του με Ρόμι Σνάιντερ, Φιλίπ Νουαρέ και το 'Παλιό Τουφέκι' του Ρομπέρ Ενρικό. Σας περιμένουμε την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή για να πούμε à bientôt! Είσοδος ελεύθερη.

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Η «Ιστορία της Αντέλ Ουγκώ» στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Η «Ιστορία της Αντέλ Ουγκώ» στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

    Την Τετάρτη 28 Αυγούστου, οι Κήποι της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών υποδέχθηκαν την προτελευταία προβολή του 14ου Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕH για φέτος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

    Το 14ο AOAFF powered by ΔΕΗ αφηγείται την «Ιστορία της Αντέλ Ουγκό» με την Ιζαμπέλ Ατζανί

    Το 14ο AOAFF powered by ΔΕΗ αφηγείται την «Ιστορία της Αντέλ Ουγκό» με την Ιζαμπέλ Ατζανί

    Ιζαμπέλ Ατζανί και Φρανσουά Τριφό ιχνηλατούν τα σκοτεινά μονοπάτια του πάθους σε μία κορυφαία σύμπραξη. Το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ σας καλεί την Τετάρτη 28 Αυγούστου στους Κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής για να σας 'διηγηθεί' την 'Ιστορία της Αντέλ Ουγκώ'. Είσοδος ελεύθερη.

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Ένας αξέχαστος αποχαιρετισμός στη Τζίνα Ρόουλαντς

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Ένας αξέχαστος αποχαιρετισμός στη Τζίνα Ρόουλαντς

    Με φόντο την ολόφωτη Αθήνα και τον μεγαλειώδη νυχτερινό ουρανό, το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ αποχαιρέτησε την σπουδαία Τζίνα Ρόουλαντς.

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Τιμητική προβολή της θρυλικής «Γκλόρια» με την Τζίνα Ρόουλαντς στην ταράτσα του ΕΜΣΤ

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Τιμητική προβολή της θρυλικής «Γκλόρια» με την Τζίνα Ρόουλαντς στην ταράτσα του ΕΜΣΤ

    Προς τιμή της υπέρτατης Τζίνα Ρόουλαντς το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ διοργανώνει στις 22 Αυγούστου, στην ταράτσα του ΕΜΣΤ, μια προβολή της 'Γκλόρια' του Τζον Κασαβέτη. Είσοδος ελεύθερη.