aoaff

13ο AOAFF: Το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Όσα Έσβησε ο Άνεμος» στη Γαλλική Σχολή

Το 13ο Athens Open Air Film Festival προβάλλει το «Όσα Έσβησε ο Άνεμος» του Ανρί Κολπί στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Ενώ το τέλος της σεζόν πλησιάζει, η Τερέζ, ιδιοκτήτρια ενός μικρού παριζιάνικου μπαρ, σχεδιάζει με τον αγαπημένο της τις καλοκαιρινές της διακοπές. Ένα κομμάτι της όμως ακόμη θρηνεί το χαμό του συζύγου της, που εξαφανίστηκε μετά τη σύλληψή του από τους Γερμανούς κατά τον Β' Παγκόσμιο. Ενώ συναισθηματικά απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον εραστή της, το ενδιαφέρον της στρέφεται σε έναν κλοσάρ που περνάει συχνά μπροστά απ' το μαγαζί της. Μια μέρα θα τον καλέσει να πιει ένα ποτό, για να ανακαλύψει πως πάσχει από αμνησία. Η Τερέζ συνεχίζει να τον παρατηρεί και καταλήγει να πιστέψει πως ο αγαπημένος της επέστρεψε...

Η ex aequo βράβευση του «Όσα Έσβησε ο Άνεμος» στο Φεστιβάλ των Καννών κατά κάποιο τρόπο σηματοδοτεί τη στιγμή που το κλασικό παραδίδει τη σκυτάλη στο μοντέρνο. Αυτό γιατί ο άλλος μισός Χρυσός Φοίνικας κατέληξε στην ασφαλώς πιο καταξιωμένη «Βιριδιάνα» του Μπουνιουέλ που ζούμε για να θυμόμαστε, σε αντίθεση με το αδικημένο φιλμ του Κολπί. Το οποίο φυσικά μπορεί να περηφανεύεται πως φέρει μια από τις πιο μοντέρνες υπογραφές της παγκόσμιας διανόησης, αφού το σενάριο υπογράφει η Μαργκερίτ Ντυράς μαζί με τον σύντροφό της. Αντιπαραθέτοντας μια αδιέξοδη επιθυμία φωλιασμένη στο παρελθόν με ένα συμβολικό όσο και κυριολεκτικό κενό μνήμης, η Ντυράς αναφέρεται σε έναν κόσμο που από τη μία αγανακτεί για να ξανακερδίσει όσα έχασε κι από την άλλη προτιμά να ξεχάσει όλα όσα τον συνδέουν με την πιο μελανή σελίδα της ιστορίας του.

Στα χέρια του Κολπί ωστόσο η «απουσία» μετατρέπεται σε μια ψυχολογική κατάσταση που εκδηλώνεται ορμητικά στην οθόνη με τη γοητεία ενός αδιαπραγμάτευτου κλασικού, μέσα από ένα έξοχα σκηνογραφημένο δράμα, διανθισμένο από πολύτιμες λεπτομέρειες κι αναπάντεχες γωνίες λήψεις. Μπροστά στο φακό η Αλίντα Βάλι και ο Ζορζ Γουιλσόν συμπληρώνουν μοναδικά τα κενά, αποδίδοντας με μοναδική ευαισθησία δύο ήρωες καταδικασμένους σε μια αναζήτηση χωρίς τέλος. Μια διερεύνηση του χρόνου και της μνήμης που αποδίδεται με αγγίγματα και αδιάκριτες ματιές σε λεπτομέρειες χαραγμένες στα πρόσωπά τους. Ρωγμές στο χρόνο, έτοιμες να υποδεχτούν όποια εκδοχή της ιστορίας δείχνει η λιγότερο επίπονη. Θοδωρής Καραμανώλης

Σκηνοθεσία: Ανρί Κολπί | Πρωταγωνιστούν: Αλίντα Βάλι, Ζορζ Γουιλσόν, Σαρλ Μπλαβέτ, Ζακ Αρντέν | Διάρκεια: 90' | Έτος παραγωγής: 1961 | Γλώσσα: Γαλλικά | Υπότιτλοι: Ελληνικοί

Πότε: Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου | 21:00
Πού: Κήποι της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα) | Είσοδος ελεύθερη

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου (η διανομή ξεκινά μία ώρα πριν από κάθε προβολή).

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Η ταινία θα προβληθεί με SDH υπότιτλους για Κωφούς και Βαρήκοους.



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2023-09-05 13:12:13

    Διαβάστε επίσης

    13o AOAFF: Αυλαία με το «Όσα Έσβησε ο Άνεμος» στους Κήπους της Γαλλικής Σχολής

    13o AOAFF: Αυλαία με το «Όσα Έσβησε ο Άνεμος» στους Κήπους της Γαλλικής Σχολής

    Η τελευταία προβολή του 13ου Athens Open Air Film Festival πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 στους Κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

    13o AOAFF: Η στέψη της «Βασίλισσας Μαργκό» στην Ριβιέρα

    13o AOAFF: Η στέψη της «Βασίλισσας Μαργκό» στην Ριβιέρα

    Η τολμηρή 'κορωνίδα' της φιλμογραφίας του Πατρίς Σερό 'Βασίλισσα Μαργκό' προβλήθηκε την Τετάρτη 30 Αυγούστου στη Ριβιέρα, σε συνεργασία με το 7ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος!

    Επιτέλους λίγη ομορφιά: Το 13ο AOAFF παρουσιάζει την «Πεντάμορφη και το Τέρας» του Κοκτώ στη Γαλλική Σχολή

    Επιτέλους λίγη ομορφιά: Το 13ο AOAFF παρουσιάζει την «Πεντάμορφη και το Τέρας» του Κοκτώ στη Γαλλική Σχολή

    Το 13ο Athens Open Air Film Festival σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου παρουσιάζουν το ποιητικό κόσμημα του Ζαν Κοκτώ στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών την Πέμπτη 31 Αυγούστου. Είσοδος ελεύθερη.

    Το 13ο AOAFF παρουσιάζει την «Βασίλισσα Μαργκό» την Τετάρτη 30 Αυγούστου στη Ριβιέρα

    Το 13ο AOAFF παρουσιάζει την «Βασίλισσα Μαργκό» την Τετάρτη 30 Αυγούστου στη Ριβιέρα

    Το 13ο Athens Open Air Film Festival ανακοινώνει νέα ημερομηνία για την προβολή της επιβλητικής 'Βασίλισσας Μαργκό' του Πατρίς Σερό με τις αξέχαστες ερμηνείες των Ιζαμπέλ Ατζανί, Βίρνα Λίζι. Η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην πλήρη διάρκειά της. Είσοδος ελεύθερη.

    13o AOAFF: Η Πανελλήνια πρεμιέρα του φετινού Χρυσού Φοίνικα «Ανατομία μιας Πτώσης»

    13o AOAFF: Η Πανελλήνια πρεμιέρα του φετινού Χρυσού Φοίνικα «Ανατομία μιας Πτώσης»

    Την Τετάρτη 23 Αυγούστου, το Athens Open Air Film Festival και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, σε συνεργασία με τη Spentzos Film, παρουσίασαν σε πανελλήνια πρεμιέρα τον πανηγυρικό φετινό Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών, ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ της Ζιστίν Τριέ στην ΑΙΓΛΗ Ζαππείου.