aoaff

Επιτέλους λίγη ομορφιά: Το 13ο AOAFF παρουσιάζει την «Πεντάμορφη και το Τέρας» του Κοκτώ στη Γαλλική Σχολή

Το 13ο Athens Open Air Film Festival σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου παρουσιάζουν το ποιητικό κόσμημα του Ζαν Κοκτώ στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών την Πέμπτη 31 Αυγούστου. Είσοδος ελεύθερη.

Ακόμα και μέχρι τα τέλη του ‘80, σαράντα και κάτι χρόνια μετά την εμφάνισή του, το παραμυθένιο εργόχειρο του Ζαν Κοκτώ πάνω στην κλασική ιστορία, ήταν απαστράπτον και ευνόητο στο κινηματογραφικό κοινό. Η έλευση του CGI έκτοτε γέρασε αστραπιαία την ταινία – ή νηπιοποίησε το αισθητήριό μας στο θέαμα και την αντοχή μας στα κινηματογραφικά παραμύθια. Ανάλογα πώς το βλέπει κανείς.

Αυτό είναι παραδόξως ένα αίτημα της ταινίας σήμερα: Η απόλαυση του παραμυθιού, η ανάγκη σε φαντασία, ο χώρος της ποίησης, της εκ του μη όντος δημιουργίας δηλαδή, μέσα μας. Η ταινία μια φορά, κι αυτό είναι εντυπωμένο στην Ιστορία, είναι πολικός αστέρας για την λαβωμένη μεταπολεμική Γαλλία, ελάχιστες επικέντρωσαν, στιγμάτισαν και όρισαν τόσο την μετέπειτα γαλλική κινηματογραφία. Και, στην πράξη πια, αυτό το όνειρο σινεμά, αυτό το κέντημα εικόνων, πλαστικότητας, φαντασίας, ψυχαναλυτικής εκζήτησης, ρομαντισμού και απέραντης ομορφιάς, παραμένει μια στιγμή πολιτισμού κατά την οποία ο κινηματογράφος τεκμηρίωσε ότι όλα ήταν δυνατά γι’ αυτόν. Η σύνθεση τόσης τέχνης πάνω του, η παροιμιώδης εφευρετικότητα του Κοκτώ μαζί με μια σκηνογραφία, μια μουσική κι ένα φωτοστέφανο εικόνας φτιαγμένης από αναφορές σε Φλαμανδούς μετρ και φωτισμό του μέγα Ανρί Αλεκάν, ορίζουν ίσως την απόλυτη στιγμή χειροποίητου σινεμά της δεκαετίας του ευρωπαϊκού ‘40. Ηλίας Δημόπουλος

Σκηνοθεσία: Ζαν Κοκτώ | Πρωταγωνιστούν: Ζαν Μαρέ, Ζοζέτ Ντε, Μιλά Παρελί, Μισέλ Οκλέρ, Ναν Ζερμόν | Διάρκεια: 93’ | Έτος παραγωγής: 1946 | Γλώσσα: Γαλλικά | Υπότιτλοι: Ελληνικοί

Πότε: Πέμπτη 31 Αυγούστου | 21:00
Πού: Κήποι της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα) | Είσοδος ελεύθερη

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου (η διανομή ξεκινά μία ώρα πριν από κάθε προβολή).

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Η ταινία θα προβληθεί με SDH υπότιτλους για Κωφούς και Βαρήκοους.  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2023-08-29 13:36:34

  Διαβάστε επίσης

  13o AOAFF: Αυλαία με το «Όσα Έσβησε ο Άνεμος» στους Κήπους της Γαλλικής Σχολής

  13o AOAFF: Αυλαία με το «Όσα Έσβησε ο Άνεμος» στους Κήπους της Γαλλικής Σχολής

  Η τελευταία προβολή του 13ου Athens Open Air Film Festival πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 στους Κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

  13ο AOAFF: Το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Όσα Έσβησε ο Άνεμος» στη Γαλλική Σχολή

  13ο AOAFF: Το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Όσα Έσβησε ο Άνεμος» στη Γαλλική Σχολή

  Το 13ο Athens Open Air Film Festival προβάλλει το 'Όσα Έσβησε ο Άνεμος' του Ανρί Κολπί στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου.

  13o AOAFF: Η στέψη της «Βασίλισσας Μαργκό» στην Ριβιέρα

  13o AOAFF: Η στέψη της «Βασίλισσας Μαργκό» στην Ριβιέρα

  Η τολμηρή 'κορωνίδα' της φιλμογραφίας του Πατρίς Σερό 'Βασίλισσα Μαργκό' προβλήθηκε την Τετάρτη 30 Αυγούστου στη Ριβιέρα, σε συνεργασία με το 7ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος!

  Το 13ο AOAFF παρουσιάζει την «Βασίλισσα Μαργκό» την Τετάρτη 30 Αυγούστου στη Ριβιέρα

  Το 13ο AOAFF παρουσιάζει την «Βασίλισσα Μαργκό» την Τετάρτη 30 Αυγούστου στη Ριβιέρα

  Το 13ο Athens Open Air Film Festival ανακοινώνει νέα ημερομηνία για την προβολή της επιβλητικής 'Βασίλισσας Μαργκό' του Πατρίς Σερό με τις αξέχαστες ερμηνείες των Ιζαμπέλ Ατζανί, Βίρνα Λίζι. Η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην πλήρη διάρκειά της. Είσοδος ελεύθερη.

  13o AOAFF: Η Πανελλήνια πρεμιέρα του φετινού Χρυσού Φοίνικα «Ανατομία μιας Πτώσης»

  13o AOAFF: Η Πανελλήνια πρεμιέρα του φετινού Χρυσού Φοίνικα «Ανατομία μιας Πτώσης»

  Την Τετάρτη 23 Αυγούστου, το Athens Open Air Film Festival και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, σε συνεργασία με τη Spentzos Film, παρουσίασαν σε πανελλήνια πρεμιέρα τον πανηγυρικό φετινό Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών, ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ της Ζιστίν Τριέ στην ΑΙΓΛΗ Ζαππείου.