aoaff

To «Σινεμά ο Παράδεισος» ανοίγει την αυλαία του 13ου Athens Open Air Film Festival την Παρασκευή 23 Ιουνίου

Το 13ο Athens Open Air Film Festival σας προσκαλεί σε μία γιορτή της μουσικής και του σινεμά την Παρασκευή 23 Ιουνίου στο Θέατρο Κολωνού. Είσοδος ελεύθερη.

Το 13ο Athens Open Air Film Festival ξεκινά το καλοκαιρινό του ταξίδι σε λίγες μέρες με αφετηρία ένα διαχρονικά αγαπημένο φιλμ, το βραβευμένο με Όσκαρ σινεφιλικό love-letter του Τζουζέπε Τορνατόρε «Σινεμά ο Παράδεισος» και μία μουσική συναυλία-έκπληξη σε σύμπραξη με το εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece!

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στο Θέατρο Κολωνού, θα απολαύσουμε τη συναυλία της 50μελούς El Sistema Greece Youth Orchestra (τα μέλη της ορχήστρας είναι παιδιά και νέοι ηλικίας από 11 έως 26) η οποία θα παρουσιάσει ζωντανά τα κομμάτια που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «B-ME: Blending Melodies:  Bridging Cultural Identities», όπου 15 συνθέτες με 15 μουσικούς από προσφυγικό ή μεταναστευτικό υπόβαθρο συν-δημιούργησαν αυθεντικές μουσικές συνθέσεις με στόχο να γεφυρώσουν τις διαφορετικές πολιτιστικές ταυτότητες. Την εντυπωσιακή συναυλία θα ακολουθήσει η προβολή της βραβευμένης με Όσκαρ και διαχρονικά δημοφιλούς ταινίας ΣΙΝΕΜΑ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ (NUOVO CINEMA PARADISO) του Τζουζέπε Τορνατόρε.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα του 13ου Athens Open Air Film Festival σε pdf αρχείο ΕΔΩ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ | 20:30 | ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΩΝΟΥ (Λόφος Ιππίου Κολωνού) | ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ | ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
20:30

Η El Sistema Greece Youth Orchestra (τα μέλη της ορχήστρας είναι παιδιά και νέοι ηλικίας από 11 έως 26) θα παρουσιάσει ζωντανά τα κομμάτια που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «B-ME: Blending Melodies:  Bridging Cultural Identities». (Διάρκεια: 50’)
21:20 
ΣΙΝΕΜΑ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ του Τζουζέπε Τορνατόρε 
(Nuovo Cinema Paradiso, 1988 | 123’) 
Θέατρο Κολωνού (Λόφος Ιππίου, οδ. Ιωαννίνων & Καπανέως) | Αθήνα
Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Την πρεμιέρα θα συνοδεύσει απολαυστικά η σινεφίλ μπίρα Fischer, συνεχίζοντας και φέτος τη δροσιστική συνεργασία με το Αthens Open Air Film Festival.

Λίγα λόγια για την ταινία «ΣΙΝΕΜΑ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ»

Ο γλυκύτατος Τοτό ζει σε ένα χωριό της Νότιας Ιταλίας, γοητεύεται από τη μεγάλη οθόνη του τοπικού κινηματογράφου και αναπτύσσει μια βαθιά φιλία με τον Αλφρέντο, τον μηχανικό προβολής. Και, κάπως έτσι, βρισκόμαστε με υγρά μάτια κι ένα πλατύ χαμόγελο να παρακολουθούμε ένα νεαρό αγόρι στη μεταπολεμική Ιταλία να ανακαλύπτει το σινεμά, τη ζωή, αλλά και τη ζωή μέσω του σινεμά.

Δύσκολο να εξηγήσουμε στον παρθένο θεατή γιατί όσοι έχουμε την ταινία εντυπωμένη στο σινεφιλικό μας γονίδιο ξεπατωνόμαστε στο κλάμα όταν ακούγονται οι πρώτες νότες του θεόπνευστου μουσικού score του Μορικόνε. Πιθανότατα θα καταλάβει τον λόγο όταν έρθει η ώρα εκείνου του ανεπανάληπτου μοντάζ από κλεμμένα φιλιά, που συμβολίζει το ωραιότερο δώρο που μας έκανε το σινεμά: τη διατήρηση της μνήμης, τη γεφύρωση της συλλογικής εμπειρίας με την ειδική, τη συμπερίληψή μας στη σπουδαιότερη φαντασιακή κοινότητα, τα μέλη της οποίας είναι ισότιμα, ενωμένα με μια οριζόντια γραμμή, καμωμένη από σελιλόζη, μα διατηρούν και τη μοναδικότητά τους χάρη στην κρυφή, προσωπική τους προβολή πάνω σε όσα διαδραματίζονται στο πανί.

Πολλοί προσπάθησαν να το μιμηθούν, ακόμα και ο ίδιος ο Τορνατόρε, ουδείς τα κατάφερε κι αυτό έχει πολλά να πει για την αξία του έργου. Οι διαφωνούντες ας το ξεχάσουν κι ας επιστρέψουν σ’ αυτό μετά από πολλά χρόνια. Ίσως τότε μπορέσουν να εντοπίσουν τον χαμένο τους κινηματογραφικό «Παράδεισο». Γιάννης Βασιλείου

Σκηνοθεσία: Τζουζέπε Τορνατόρε | Πρωταγωνιστούν: Φιλίπ Νουαρέ, Σαλβατόρε Κάσιο, Ζακ Περέν | Διάρκεια: 125΄ | Έτος Παραγωγής: 1988

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα El Sistema Greece και το έργο B-Me: Blending Melodies:

Το El Sistema Greece (ESG) παρέχει πρόσβαση σε δωρεάν μουσική εκπαίδευση με σκοπό την κοινωνική ένταξη και ανάπτυξη. Εμπνευσμένο από τη μεθοδολογία του El Sistema στη Βενεζουέλα αλλά προσαρμοσμένο στο εκπαιδευτικό και κοινωνικό πλαίσιο της Ελλάδας, το El Sistema Greece χρησιμοποιεί τη μουσική ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης και ολιστικής εκπαίδευσης, δουλεύοντας σε διαφορετικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγικών δομών στην Αττική και την Κόρινθο. Από το 2016, περισσότεροι από 2.500 μαθητές από περισσότερες από 40 χώρες έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα.

Η El Sistema Greece Youth Orchestra ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2017 με στόχο να προωθήσει τη μέγιστη κοινωνική ένταξη όλων των μελών της, να ενισχύσει την ασφαλή και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ νέων από ποικίλα κοινωνικά περιβάλλοντα και να παρέχει μουσική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. 

Το έργο B-Me: Blending Melodies υλοποιείται από το Sistema Cyprus, το El Sistema Greece και το Associação das Orquestras Sinfónicas Juveniles Sistema Portugal και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το B-Me ενώνει 15 συνθέτες με 15 μουσικούς από προσφυγικό ή μεταναστευτικό υπόβαθρο, οι οποίοι συν-δημιουργούν αυθεντικές μουσικές συνθέσεις, που γεφυρώνουν τις διαφορετικές πολιτιστικές ταυτότητες.

Στο έργο B-Me συμμετέχουν οι παρακάτω συνθέτες:
Από την Ελλάδα: Γιώργος Δούσης, Μαρία Γούβαλη, Ρωξάνη Χατζηδημητρίου, Ιωάννα Τόψη - Μουτεσίδου, Αλέξανδρος Γκόνης
Από την Κύπρο: Γιώργος Κάρβελλος, Άντης Σκορδής, Γεωργία Χριστοφόρου, Κυριακή Ιακωβίδου, Βόρις Σαρρής
Από την Πορτογαλία: Ana Seara, Mário Laginha, Anne Victorino d' Almeida, Carlos Garcia, Marta Domingues

Την ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ το 13o ATHENS OPEN AIR FILM FESTIVAL πάει ΖΑΠΠΕΙΟ

Την Δευτέρα 26 Ιουνίου σας περιμένουμε στο Ζάππειο για την προβολή της πολυαγαπημένης ταινίας της Disney, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ (THE LION KING) των Ρότζερ Αλερς και Ρομπ Μίνκοφ, με την οποία το Athens Open Air Film Festival συμμετέχει στον παγκόσμιο εορτασμό των 100 χρόνων της DISNEY. Πριν την προβολή θα προηγηθεί ζωντανή μουσική συναυλία από την El Sistema Greece Youth Orchestra  (τα μέλη της ορχήστρας είναι παιδιά και νέοι ηλικίας από 9 έως 17)  η οποία θα ερμηνεύσει τα αγαπημένα της κομμάτια από όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας ένα ποικίλο ρεπερτόριο κλασικής και δημοφιλούς μουσικής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ | ΠΡΟΑΥΛΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ | ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ  
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ DISNEY

20:00 - 21:00

Face Painting από την ομάδα Μουτζούρες για μικρούς και μεγάλους θεατές εμπνευσμένο από την ταινία
20:45
Ζωντανή μουσική συναυλία από την El Sistema Greece Youth Orchestra (τα μέλη της ορχήστρας είναι παιδιά και νέοι ηλικίας από 9 έως 17)  η οποία θα ερμηνεύσει αγαπημένα της κομμάτια από όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας ένα ποικίλο ρεπερτόριο κλασικής και δημοφιλούς μουσικής. (Διάρκεια: 45’)
21:30 
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ των Ρότζερ Αλερς, Ρομπ Μίνκοφ

(The Lion King, 1994 | 88’) 
Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωτισμένη με αγγλικούς υπότιτλους

Διαβάστε ακόμη:
«Ανατομία μιας Πτώσης»: Ο πανηγυρικός Χρυσός Φοίνικας των Καννών κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στο 13o Athens Open Air Film Festival

To Αthens Open Air Film Festival ο πολυαγαπημένος καλοκαιρινός κινηματογραφικός θεσμός που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής εμπειρίας των κατοίκων και επισκεπτών της πρωτεύουσας, διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με μεγάλο χορηγό τη Nova.

Για διαρκή ενημέρωση, νέες ανακοινώσεις και περισσότερες πληροφορίες συντονιστείτε στα site του cinemagazine.grτου aiff.gr και του aoaff.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFFInstagram Cinemagazine,  Instagram AIFFTwitter.



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2023-06-21 10:04:18

    Διαβάστε επίσης

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Ένας φεστιβαλικός αποχαιρετισμός με ένα «Παλιό Τουφέκι»

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Ένας φεστιβαλικός αποχαιρετισμός με ένα «Παλιό Τουφέκι»

    Για άλλη μια χρονιά, πιστοί στην αγαστή μας συνεργασία με το Festival Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, το 14o Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ ολοκλήρωσε χθες το βράδυ τις προβολές του με 'Το Παλιό Τουφέκι' (Le Vieux Fusil) του Ρομπέρ Ενρικό.

    Το 14ο AOAFF powered by ΔΕΗ σας αποχαιρετά με Ρόμι Σνάιντερ κι ένα «Παλιό Τουφέκι»

    Το 14ο AOAFF powered by ΔΕΗ σας αποχαιρετά με Ρόμι Σνάιντερ κι ένα «Παλιό Τουφέκι»

    Μετά από ένα συναρπαστικό, κινηματογραφικό τρίμηνο, το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ ολοκληρώνει το φετινό κύκλο προβολών του με Ρόμι Σνάιντερ, Φιλίπ Νουαρέ και το 'Παλιό Τουφέκι' του Ρομπέρ Ενρικό. Σας περιμένουμε την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή για να πούμε à bientôt! Είσοδος ελεύθερη.

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Η «Ιστορία της Αντέλ Ουγκώ» στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Η «Ιστορία της Αντέλ Ουγκώ» στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

    Την Τετάρτη 28 Αυγούστου, οι Κήποι της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών υποδέχθηκαν την προτελευταία προβολή του 14ου Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕH για φέτος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

    Το 14ο AOAFF powered by ΔΕΗ αφηγείται την «Ιστορία της Αντέλ Ουγκό» με την Ιζαμπέλ Ατζανί

    Το 14ο AOAFF powered by ΔΕΗ αφηγείται την «Ιστορία της Αντέλ Ουγκό» με την Ιζαμπέλ Ατζανί

    Ιζαμπέλ Ατζανί και Φρανσουά Τριφό ιχνηλατούν τα σκοτεινά μονοπάτια του πάθους σε μία κορυφαία σύμπραξη. Το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ σας καλεί την Τετάρτη 28 Αυγούστου στους Κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής για να σας 'διηγηθεί' την 'Ιστορία της Αντέλ Ουγκώ'. Είσοδος ελεύθερη.

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Ένας αξέχαστος αποχαιρετισμός στη Τζίνα Ρόουλαντς

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Ένας αξέχαστος αποχαιρετισμός στη Τζίνα Ρόουλαντς

    Με φόντο την ολόφωτη Αθήνα και τον μεγαλειώδη νυχτερινό ουρανό, το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ αποχαιρέτησε την σπουδαία Τζίνα Ρόουλαντς.

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Τιμητική προβολή της θρυλικής «Γκλόρια» με την Τζίνα Ρόουλαντς στην ταράτσα του ΕΜΣΤ

    14ο AOAFF powered by ΔΕΗ: Τιμητική προβολή της θρυλικής «Γκλόρια» με την Τζίνα Ρόουλαντς στην ταράτσα του ΕΜΣΤ

    Προς τιμή της υπέρτατης Τζίνα Ρόουλαντς το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ διοργανώνει στις 22 Αυγούστου, στην ταράτσα του ΕΜΣΤ, μια προβολή της 'Γκλόρια' του Τζον Κασαβέτη. Είσοδος ελεύθερη.