aoaff
 

Απόψε, φορέστε τα «Κόκκινα Παπούτσια» και βυθιστείτε σε έναν παροξυσμό χρώματος, μουσικής και κινηματογραφικής μαγείας

Μια από τις ομορφότερες και πιο εκθαμβωτικά χρωματιστές ταινίες που έγιναν ποτέ, η αριστουργηματική διασκευή στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μετρά αναρίθμητους φανατικούς θαυμαστές, από τον Μάρτιν Σκορσέζε και τη Μέριλ Στριπ μέχρι την Κέιτ Μπους. Απόψε, στις 21:30, και με ελεύθερη είσοδο, απολαύστε στην Ακαδημία Πλάτωνος μια γνήσια τεχνικολόρ πανδαισία. Την προσφέρει το 9ο Athens Open Air Film Festival.

Υπάρχουν ταινίες που αρέσκονται να κατοικούν μέσα στις κυρίαρχες συμβάσεις που τους έχει επιβάλλει το σινεμά των ημερών τους και να τις αναπαράγουν αναντίρρητα. Υπάρχουν, όμως, και ταινίες που όχι μόνο δεν διστάζουν να υπερβούν τις συμβάσεις αυτές αλλά προσπαθούν να τις διευρύνουν και να τις προσδιορίζουν εκ νέου, ώστε να χρησιμεύσουν στις επόμενες γενιές κινηματογραφιστών.

Μια τέτοια ταινία είναι και τα «Κόκκινα Παπούτσια», ένας υπέροχος πειραματισμός με τις δυνατότητες του φιλμικού μέσου, ένα πάντρεμα διαφορετικών μορφών έκφρασης στον ίδιο ραδιούργο συνδυασμό και μαζί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας δημιουργός προσπάθησε να μην επαναπαυτεί σε όσα του είναι συνήθως οικεία και ασφαλή, αλλά να σπρώξει τα όρια της τέχνης του πολύ μακριά.

Αποφασισμένοι να δουλέψουν σε έναν μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο στυλιστικό καμβά από οποιαδήποτε άλλη συνεργασία τους ως τότε, ο Μάικλ Πάουελ και ο Έμερικ Πρεσμπέργκερ («Μαύρος Νάρκισσος») εμπνέονται από το ομότιτλο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν την τραγική ιστορία μιας χαρισματικής μπαλαρίνας η οποία αγωνίζεται να κρατήσει την ισορροπία της πάνω στο ευαίσθητο σχοινί που χωρίζει τις απαιτήσεις της τέχνης από τα καλέσματα της προσωπικής της ζωής και καταλήγει χωρίς παρτενέρ σε έναν αυτοκαταστροφικό, μοναχικό χορό με θλιμμένο τέλος.

Ταινία πάνω στην σαγήνη και συνάμα την ανελέητα σαρκοβόρο φύση της δημιουργίας, τα «Κόκκινα Παπούτσια» απλώνονται μεγαλοπρεπή στην οθόνη ως μια αποθέωση του σινεμά στην οποία κάθε σχεδόν σεκάνς αποτελεί και ένα μικρό αριστούργημα, κάθε πλάνο μεθά ασυλλόγιστα με χρώματα και ολόκληρο το φιλμ πάλλεται από ζωντάνια και καρδιοχτύπι, προσπαθώντας να μεταφράσει με σινεματικούς όρους κάτι από την αγωνία και την έκσταση της ηρωίδας. Λουκάς Κατσίκας

Προβολή στο πλαίσιo του αφιερώματος «British 80» σε συνεργασία με το British Council.

Σκηνοθεσία: Μάικλ Πάουελ, Έμερικ Πρεσμπέργκερ | Πρωταγωνιστούν: Μόιρα Σίαρερ, Άντον Γουόλμπρουκ, Μάριους Γκέρινγκ,  Ρόμπερτ Χέλπμαν | Διάρκεια: 133'

Πότε: Πέμπτη 18 Ιουλίου | 21:30
Πού: Ακαδημία Πλάτωνος | Είσοδος Ελεύθερη

Το 9th Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με προβολές, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η μπύρα Fischer δροσίζει τις προβολές του Φεστιβάλ!

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα του 9ου Athens Open Air Film Festival



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-18 09:38:21