aoaff
 

Απόψε το Athens Open Air τιμά τον «Λυσσασμένο Σκύλο» του Κουροσάβα σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια στο Σινέ Ριβιέρα

To 9ο Athens Open Air Film Festival στα ίχνη του Ακίρα Κουροσάβα! Σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου γιορτάζουμε τα 70 χρόνια κυκλοφορίας της αριστουργηματικής ταινίας μυστηρίου «Λυσσασμένος Σκύλος» του Ακίρα Κουροσάβα με προβολή σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια. Σινέ Ριβιέρα (21:30) | Είσοδος Ελεύθερη.

Ένας ανυπόφορος καύσωνας ταλαιπωρεί τους κατοίκους του Τόκιο καθώς ο νεαρός ντετέκτιβ Μουρακάμι (Τοσίρο Μιφούνε) επιβιβάζεται σε ένα αστικό λεωφορείο γεμάτο επιβάτες. Ένα κλεφτρόνι του αποσπά το υπηρεσιακό περίστροφο και στην καταδίωξη που ακολουθεί, ο πορτοφολάς καταφέρνει να ξεφύγει χωρίς να αφήσει ίχνη. Ο Μουρακάμι αναφέρει το περιστατικό στην Υπηρεσία και στη συνέχεια «σκουπίζει» τα κακόφημα σοκάκια της πόλης προσπαθώντας να διεισδύσει στην παράνομη αγορά όπλων. Όταν το Εγκληματολογικό ανακαλύπτει ότι το κλεμμένο όπλο χρησιμοποιήθηκε σε ένα πρόσφατο έγκλημα, ο Μουρακάμι καλείται να συνεργαστεί με τον βετεράνο ντετέκτιβ Σάτο (Τακάσι Σιμούρα) ώστε να εξιχνιάσουν μια υπόθεση η οποία πρόκειται να τον φέρει σε επαφή με τις πιο σκοτεινές πτυχές του εαυτού του.

Προάγγελος των αστυνομικών ταινιών που ξεπήδησαν τις επόμενες δεκαετίες κυρίως απ’ τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αταίριαστα ζευγάρια ηρώων ως πρωταγωνιστές, ο «Λυσσασμένος Σκύλος» είναι ένα δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένο φιλμ νουάρ, επηρεασμένο από την αστυνομική λογοτεχνία του Ζορζ Σιμενόν και τη «Γυμνή Πόλη» του Ζιλ Ντασέν, η οποία είχε κυκλοφορήσει μόλις ένα χρόνο πριν. Σε ένα μοτίβο που συναντάμε σταθερά στη φιλμογραφία του, ο Ακίρα Κουροσάβα επενδύει στην οπτική αφήγηση προσθέτοντας οριακά έναν τρίτο χαρακτήρα στην ιστορία, ο οποίος δεν είναι άλλος από τις καιρικές συνθήκες που πλαισιώνουν το πρωταγωνιστικό δίδυμο και ορίζουν τους συναισθηματικούς τόνους της ταινίας. Έτσι, όταν η αδυσώπητη ζέστη αλλά και το σασπένς φτάνουν στο ζενίθ, μια καταιγίδα έρχεται για να σβήσει προσωρινά τα πάθη, να ξεπλύνει τις πληγές και να προσφέρει εν τέλει μια ζοφερή ανακούφιση.

Εκτός όμως, από ένα αστυνομικό φιλμ μυστηρίου, ο «Λυσσασμένος Σκύλος» συνιστά επίσης μια κινηματογραφική ακτινογραφία της μεταπολεμικής Ιαπωνίας και της αγωνιώδους προσπάθειας μιας κοινωνίας να ανακτήσει την χαμένη της περηφάνια μετά την ταπεινωτική ήττα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αγωνιώδης όσο και η επιχείρηση ανεύρεσης ενός χαμένο όπλου η οποία εξελίσσεται για τον Μουρακάμι από προσωπική υπόθεση σε επικίνδυνη εμμονή. Κωστής Θεοδοσόπουλος

Επετειακή προβολή για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την κυκλοφορία της ταινίας σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

Σκηνοθεσία: Ακίρα Κουροσάβα | Πρωταγωνιστούν: Τοσίρο Μιφούνε, Τακάσι Σιμούρα, Κέικο Αουάτζι, Γιασούσι Ναγκάτα, Ρεϊζαμπούρο Γιαμαμότο | Διάρκεια: 122'

Πότε: Δευτέρα 8 Ιουλίου | 21:30
Πού: Σινέ Ριβιέρα | Είσοδος Ελεύθερη

Το 9th Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με προβολές, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η μπύρα Fischer δροσίζει τις προβολές του Φεστιβάλ!

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα του 9ου Athens Open Air Film Festival



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2019-07-08 09:39:01