aoaff
 

Tο Athens Open Air ψάχνει την «Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας» στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

Σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουνίου (21:30), πρέσβεις, κληρικοί, στρατιωτικοί, σύζυγοι, μοιχοί, υπηρέτες κι αφεντάδες, όλοι μαζί διαπλέκονται απολαυστικά στην ταινία του Μπουνιουέλ που θα προβληθεί στον πανέμορφο κήπο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής.στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας. Είσοδος ελεύθερη | Ώρα έναρξης 21:30.

Οι κωμωδίες είναι πολλών λογιών, όμως το κράμα της εμπνεύσεως Μπουνιουέλ δεν έχει ανάλογο. Κι αυτό διότι η πολιτική στόχευση, η σαρκική ειρωνεία της ταξικής αντίθεσης, ο σουρεαλιστικός συνειρμός και η ακατάπαυστη σατιρικότητα λειτουργούν σε μια διαρκή ολότητα, δεν περιμένουν ένα γκαγκ ή ένα punchline για να συνοψιστούν. Έτσι, αντί να περιμένεις μια κατάσταση να πυκνώσει στην κατάληξή της, στο σινεμά του Μπουνιουέλ παρακολουθείς την κωμωδία οργανικά εκτελούμενη μέσα στην ιστορία.

Με αφορμή ένα δείπνο, που συνενώνει το ένστικτο  του φαγητού με την κοινωνική ιεροτελεστία, ο Μπουνιουέλ με τον σπουδαίο, μόνιμο σεναρίστα του, Ζαν-Κλοντ Καριέρ, συνθέτουν μια αντι-μπουρζουάδικη τοιχογραφία-ηθογραφία η οποία περιελίσσεται δαιμονικά αλλά και με ωρολογιακή ηρεμία γύρω από μια κουστωδία μπουνιουελικών ανθρωπότυπων που περιγράφουν το ταξικό ελάττωμα της μπουρζουαζίας και την φανερή έλλειψη γοητείας της. Πρέσβεις, κληρικοί, στρατιωτικοί, σύζυγοι, μοιχοί, υπηρέτες κι αφεντάδες, όλοι μαζί διαπλέκονται απολαυστικά σε μια ταινία γύρω από το σεξ, την πολιτική, την θρησκεία και τους ηγέτες της, την διαφθορά και την τελική διαπροσωπική έκπτωση.

Η δράση θα διακόπτεται διαρκώς και απροειδοποίητα, το ύφος θα παραμένει σταθερά αποστασιοποιημένο, ο τόνος διατρητικά ακάνθινος και όλα μαζί θα χαρίζουν εσαεί μια ταινία που θα απολαμβάνεις όσο περισσότερο απελευθερώνεσαι κι εσύ ως θεατής από τις δικές κρυφές και διόλου γοητευτικές αγκυλώσεις στην παραδοσιακή κινηματογραφική αφήγηση. Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1973. Ηλίας Δημόπουλος

Σε συνεργασία με το φεστιβάλ Plein Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών

Σκηνοθεσία: Λουίς Μπουνιουέλ | Πρωταγωνιστούν: Φερνάντο Ρέι, Στεφάν Οντράν, Ζαν-Πιερ Κασέλ, Μισέλ Πικολί, Ντελφίν Σεϊρίγκ | Διάρκεια: 102’

Πότε: Πέμπτη 27 Ιουνίου | 21:30
Πού: Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή | Είσοδος Ελεύθερη

Το 9th Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με προβολές, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η μπύρα Fischer δροσίζει τις προβολές του Φεστιβάλ!

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα του 9ου Athens Open Air Film Festival



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2019-06-27 16:03:48