Παντελής Βούλγαρης: «Το «Ακροπόλ» ήταν για μένα πρόκληση»

Για τις αναμνήσεις του από τα γυρίσματα του «Ακροπόλ», καθώς και για τους ξεχωριστούς του συντελεστές μπροστά από την κάμερα, ο Παντελής Βούλγαρης μίλησε στην εκπομπή «Ραντεβού για Σινεμά» με αφορμή την προβολή της ταινίας στο 4ο Athens Open Air Film Festival.

Το «Ακροπόλ», το πιο παραγνωρισμένο φιλμ της φιλμογραφίας του Παντελή Βούλγαρη, έχει στο επίκεντρο τις καλλιτεχνικές ανησυχίες και τον ευφυή δραματικό οίστρο των θεατρανθρώπων που κατάφεραν να κάνουν τις μουσικές παραστάσεις του φημισμένου θεάτρου, την απόλυτη θεσμική διαφυγή για το κοινό της Αθήνας την ταραγμένη δεκαετία του ’50.

Αφορμή για το σενάριο στάθηκε η εμπειρία του Παντελή Βούλγαρη ως σκηνοθέτη των πρώτων επιθεωρήσεων του Λάκη Λαζόπουλου, τη δεκαετία του ’80. Ο Βούλγαρης, συνεπαρμένος από τη δημιουργική προετοιμασία που επιβάλει μια τέτοια παραγωγή, θέλησε να τιμήσει με το «Ακροπόλ» τον κόσμο του θεάτρου μέσα από μια αναπαράσταση γεμάτη ζωντάνια και ρυθμό.

Για τις εμπειρίες αυτές, καθώς και για τους ξεχωριστούς του συντελεστές μπροστά από την κάμερα, ο Παντελής Βούλγαρης μίλησε στην εκπομπή «Ραντεβού για Σινεμά» με αφορμή την προβολή της ταινίας στο 4ο Athens Open Air Film Festival.

Η συνέντευξη του Παντελή Βούλγαρη στο «Ραντεβού για Σινεμά»

Πότε: Τρίτη 15 Ιουλίου, στις 21.00
Πού: Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Χαλάνδρι (Πολύδροσο Χαλανδρίου) (δείτε το χάρτη παρακάτω)
Είσοδος Ελεύθερη

Τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, τα θεαματικά χορευτικά νούμερα, η μουσική του Γιώργου Μουζάκη και τα τραγούδια του Νίκου Πορτοκάλογλου, πλαισιώνουν ιδανικά ένα σπουδαίο θίασο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Σταύρο Παράβα στο ρόλο του αυτοδημιούργητου θεατρώνη και τον Λευτέρη Βογιατζή ως πρώην παιδί-θαύμα του κινηματογράφου.

Το «Ακροπόλ», ένα νοσταλγικό ταξίδι στα παρασκήνια της ελληνικής επιθεώρησης, μοιάζει με δροσερό πανηγύρι και το γεγονός πως ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει πως σκέφτεται κάποιο καλοκαίρι να ξαναβγάλει την ταινία στις αίθουσες, είναι λόγοι που καθιστούν την παρακολούθησή της στο φετινό θερινό φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας, επιβεβλημένη. Π.Γ.


 

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Πρωταγωνιστούν: Λευτέρης Βογιατζής, Κωνσταντίνος Τζούμας, Σταύρος Παράβας, Θέμις Μπαζάκα, Άντζελα Γκερέκου, Δέσπω Διαμαντίδο, Σωτηρία Λεονάρδου, Αντιγόνη Αλικάκου, Μάνος Βακούσης, Όλγα Δαμάνη
Έτος: 1995
Διάρκεια: 125'