Η «Μαγική Πόλις» ζωντανεύει ξανά στο Δουργούτι

Η «Μαγική Πόλις» επιστρέφει 60 χρόνια μετά στον τόπο που γυρίστηκε, στο Δουργούτι, στο πλαίσιο του 4ου Athens Open Air Film Festival την Τρίτη 26 Αυγούστου.

Μία σημαντική στιγμή για το 4ο Athens Open Air Film Festival αποτελεί η προβολή της πρώτης ταινίας του Νίκου Κούνδουρου, «Μαγική Πόλις», στο χώρο που γυρίστηκε 60 χρόνια πριν, στην συνοικία Δουργούτι, την Τρίτη 26 Αυγούστου.

Στο Δουργούτι, μια προσφυγική συνοικία κοντά στη Συγγρού, ο σκληρά εργαζόμενος Κοσμάς (Γιώργος Φούντας) βρίσκεται μπλεγμένος σε μια παράνομη δοσοληψία με ένα απατεώνα (Στέφανος Στρατηγός). Η βοήθεια των γειτόνων του θα αποδειχθεί πολύτιμη ώστε να βγει αλώβητος και να κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του Μαρίας (Μαργαρίτα Παπαγεωργίου).

Με ξεκάθαρες επιρροές από τον ιταλικό νεορεαλισμό, ο Κούνδουρος εστιάζει στις αγωνίες της εργατικής τάξης και των προσφύγων και παραδίδει μια ταινία ευαίσθητης κοινωνικής αντίληψης.

Η «Μαγική Πόλις» αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη και την πρώτη ταινία που εμφανίζεται ο Θανάσης Βέγγος, ενώ τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Μάνος Χατζιδάκις και το σενάριο η σπουδαία Ελληνίδα πεζογράφος Μαργαρίτα Λυμπεράκη.

Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα παραστατικών τεχνών «Όχι Παίζουμε» / “UrbanDig Project”, ενώ πριν την προβολή θα πραγματοποιηθεί βόλτα εξερεύνησης της γειτονιάς (έναρξη στις 19.00). 


 

Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Φούντας, Στέφανος Στρατηγός, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Θανάσης Βέγγος
Έτος: 1954
Διάρκεια: 76'