Επετειακή προβολή του «Κάνε το Σωστό» στην πλατεία Αυδή

25 χρονιά μετά την πρεμιέρα του εκρηκτικού «Κάνε το Σωστό», το 4ο Athens Open Air Film Festival διοργανώνει μια επετειακή προβολή στην πλατεία Αυδή, με ελεύθερη για το κοινό, είσοδο.

Πότε: Πέμπτη 3 Ιουλίου, στις 21.00
Πού: Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο

Είκοσι πέντε χρόνια πριν, τον Ιούνιο του 1989 και λίγο πριν την επίσημη πρεμιέρα στις αίθουσες, μερίδα κριτικών προέβλεπε ότι το αριστούργημα του Σπάικ Λι επρόκειτο να προκαλέσει σοβαρότατα επεισόδια, αν όχι να υποκινήσει μια ολόκληρη εξέγερση, εξαιτίας του θέματός του.

Φυσικά τίποτα από αυτά δεν συνέβη και το «Κάνε το Σωστό» ξεκίνησε μια διαδρομή που το αναγόρευσε σε μια από τις πιο κλασικές και καίριες δημιουργίες του αμερικανικού σινεμά, διηγούμενο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μια πολυφυλετική συνοικία του Μπρούκλιν κατρακυλά στη βία κατά την διάρκεια μιας ασφυκτικά καυτής καλοκαιρινής μέρας.

Πίσω όμως από το πολύχρωμο εθνολογικό μωσαϊκό από χαρακτήρες που γέννησε η πένα του Λι, πίσω από την πρόσκληση «Fight The Power» που απεύθυναν από τα ηχεία οι Public Enemy, πίσω από τις αντικρουόμενες διδαχές του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Μάλκολμ Χ που επικαλείται το φιλμ, πίσω από τον απαράμιλλο συνδυασμό του χιουμοριστικού με το δραματικό κρυβόταν η πιο επίκαιρη και οξυδερκής μελέτη των εύθραυστων διαφυλετικών σχέσεων που ενώνουν, χωρίζουν και απειλούν ανά πάσα στιγμή να τινάξουν την Αμερική στον αέρα. Λ.Κ.


 

Πρωτότυπος τίτλος: Do The Right Thing
Σκηνοθεσία: Σπάικ Λι
Πρωταγωνιστούν: Σπάικ Λι, Ντάνι Αιέλο, Τζον Τορτούρο, Όσι Ντέιβις
Έτος: 1989
Διάρκεια: 120'